Osäker på hur du ska sortera rätt?
På Vakins hemsida hittar du olika guider om avfall i allmänhet. Läs gärna avsnittet om hur du ska hantera matfett.

Med sorteringsguiden blir det lätt att göra rätt.

Föreningens avfallshantering
Föreningen har fyra gemensamma soprum för källsortering av avfall. De är placerade i garagelängorna i kvarterets fyra hörn. Här finns behållare för källsortering av matavfall, plast, kartong, färgat och ofärgat glas, papper, diverse ljuskällor och batterier. Om det blir något kvar när allt är sorterat, så finns även behållare för brännbart. Styrelsen vill uppmana alla att sortera enligt de anvisningar som finns dels på väggarna i soprummet och på hemsidan och hjälpas åt att hålla soprummen städade.

I föreningens soprum får du inte ställa eller kasta saker som möbler, hushållsredskap (exempelvis stekpannor eller brödrost) eller annat som inte kan sopsorteras. Grovsopor, farligt avfall och större avfall ansvarar du som boende för att själv köra till någon av Vakins återvinningscentraler. Att lämna avfall där är gratis för privatpersoner. Grovsopor som lämnas i soprummen kostar föreningen extra avgifter för bortforsling.

Hjälp föreningen genom att sortera ditt avfall på rätt sätt. Vik ihop alla kartonger så de blir platta innan de läggs i behållaren och skär gärna ner större kartonger till mindre bitar. Både miljön och din ekonomi blir vinnare. Felaktig sopsortering resulterar i att föreningen får betala mer vilket på sikt påverkar din månadsavgift.

Sortera rätt, packa tätt!